Tagi uradnega Slovenskega foruma za elektronske cigarete: Elektronska cigareta, e-cigareta, elektronske cigarete, e-cigarete, forum, e-kajenje, e-tekočine, e-tekočina, diskusije, debata, uradni slovenski forum za elektronske cigarete.

Vape in 7. razred - HELP

Si nov član foruma ? Predstavi se ! Povej kdo si, od kod prihajaš in za kaj si se pridružil foromu.

Vape in 7. razred - HELP

OdgovorNapisal/-a Ančka » 24. Mar 2017 08:52

Prišlo je do tega, da so učenci 7. razredov kadili vape. Med njimi je bila tudi moja hči. Pravi, da to vsi počnejo in da ni nevarno, ne moreš postati odvisen ... Baje je zadevo prinesel sošolec, punce so potegnile samo en dim in tu se je zadeva končala. Kljub pogovoru, ki sem ga imela s hčerjo, ji enostavno nisem verjela vsega, kar mi je "natvezila". Še večji šok sem zato doživela, ko sem v sobi našla skrit vape in tiste tekočine, ki spadajo zraven. Pravi, da je to od sošolca, da je prinesla domov, ker je on zadevo pozabil, ko so se družili po šoli in da mu bo vrnila. In da je on itak po spletu naročil novi vape. Seveda sem vse zaplenila. Predvsem me zanima, ali lahko mladoletniki naročijo vape po pošti??? Če pravi, da je od sošolca, in recimo, da ji verjamem, ali o tem obvestiti njegovo mamo? Skrbi me predvsem zato, ker hči v tem ne vidi tako velikega problema, kot ga vidim jaz. Ne govorim samo o zaupanju in o tem, da je počela nekaj, za kar je vedela, da je prepovedano. Prihodnje leto ji lahko nekdo ponudi npr. joint in ga bo tudi poizkusila, ker to "vsi" počnejo. Saj vem, tudi jaz sem bila mlada in sem poskusila kaditi. Ampak šele v srednji šoli, ko sem imela že malo več pameti, kot jo ima moja 13-letnica. Se opravičujem, ker pišem raztreseno, ampak res ne vem, kaj narediti poleg pogovora. Ker očitno ti pogovori na zaležejo najbolj. Mož o tem ne ve ničesar. Mislim, da bi jo kar iz kože dal, če bi izvedel, ker je bil kar "lump" v mladosti.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaše nasvete, izkušnje ...
Ančka
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 24. Mar 2017 08:31

Re: Vape in 7. razred - HELP

OdgovorNapisal/-a buddha » 24. Mar 2017 09:17

Praviloma lahko naročujejo samo 18+ vendar leta skrivat na internetu ni nobena umetnost. Imam pa sam 2 majhna sinova in tudi ne vlečem vape-a v njuni bližini. Po vseh študijah, dokumentarcih še vedno niso jasne dolgoročne posledice. In te vsekakor bodo vendar v drugačni luči. kašni bomo pa mogl še mal povlečt :D
Bi pa vsekakor tudi sam probal preusmerit pozornost od vape-a za tako mlade. Če prepovemo vemo kako bo :)
Slika
buddha
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 02. Mar 2017 05:36

Re: Vape in 7. razred - HELP

OdgovorNapisal/-a KingKožuh » 24. Mar 2017 13:57

Lep pozdrav.

Po dosedanjem zakonu, "vejp" oprema. oz. elektronska cigareta ni bila 18+. Sicer so se trgovci samoiniciativno držali pravila 18+, preko spleta pa si opremo seveda lahko naročil. Zakon, ki je sedaj stopil v veljavo, pa prepoveduje prodajo opreme in tekočin mladoletnim. Tudi preko spleta. Sicer se zakon ne izvaja še popolnoma, se pa v prihodnosti bo.

Škodljivost: Po dosedanjih raziskavah je elektronska cigareta do 97% manj škodljiva od navadne cigarete. Predvidevam, da osnovnošolci probavajo breznikotinske tekočine, zato ima tu vaša hči prav: Ne moreš postati odvisen od tega..
AMPAK. Elektronska cigareta oz. popularno - vejp, je namenjena kadilcem, ki se želijo odvaditi od kajenja tobaka, ter posledično zmanjšati tveganje povezano z njim. Neglede na to, da je elektronska cigareta boljša varjanta od navadne - tudi pri mladoletnikih, je moje in verjetno tudi vaše mnenje, sploh ne začeti. Z nobeno varjanto.
Vsi pa vemo, da ne živimo v idealnem svetu in mladostniki so in bodo probavali vse, kar je "in", torej tudi elektronsko cigareto. Jaz bi na vašem mestu hčeri lepo razložil, da je sicer res, da je EC manj škodljiva od navadne, ni pa neškodljiva. In da ni namenjena afnanju in postavljanju, ampak kadilcem, ki se želijo odvaditi nevarne razvade s tobakom.

Moja dva otroka sta sicer še malo majhna za te stvari, morda pa bom čez 5 let jaz potreboval vaš nasvet. ;) :D
Slika
Uporabniški avatar
KingKožuh
Administratorji strani
 
Prispevkov: 1126
Pridružen: 04. Feb 2014 20:16
Kraj: Kočevje

Re: Vape in 7. razred - HELP

OdgovorNapisal/-a plamen » 26. Mar 2017 04:06

Da,da...čudna država je postala ta Slovenija s to odtujeno Evropo vred. Vape je naenkrat neverjeten vse slovenski in vse evropski problem. Če imaš kakšnega policaja v familiji ali pa za soseda pa ga povprašaj, koliko mulcev so v 5. ne v 7. ampak v 5. razredu obravnavali zaradi kajenja trave? V 7. razredu pa že tako tretina mulcev probava tobak, snuz tako, da je ta vape še najmanj nevaren in si pravzaprav lahko še srečna, da je "pristala" na vape, da jo lahko še pravočasno pripraviš na travo ali cigarete (da alkohola sploh ne omenjam), ker jih dosti, dosti lažje dobiti na tržišču. Živim v turističnem kraju in v petek in soboto ponoči dostikrat vidim te mulce, ki za vogali ali kadijo, ali v wc-ju zasmrdi joint ali v parku vlečejo litrco cenenega vina in pravijo na pol pokozlani, da žurajo ampak nikoli še nikogar nisem videdl z Ecigareto, tako da si lahko pomirjena glede Ecigarete, ker verjemi, da tvoje sončke v življenju čakajo veliko, veliko nevarnejše stvari oz izkušnjave in sedaj je pravičas, da jih opozoriš na to.
Slika
Uporabniški avatar
plamen
 
Prispevkov: 65
Pridružen: 07. Feb 2016 06:29

Re: Vape in 7. razred - HELP

OdgovorNapisal/-a Rimbaldi » 26. Mar 2017 22:08

Hmm, "Ančka", precej provokativen prvi prispevek na forumu.
Odgovor nanj: ali bo otrok poskusil, vape, cigareto ali joint je siguno nekoliko odvisno od njegove okolice in družbe.
Največ pa je odvisno od vzgoje, tako da je treba zadeve najprej urediti doma.
[url="http://smokelessimage.com"]Slika[/url]
Rimbaldi
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 14. Jan 2017 19:58

Re: Vape in 7. razred - HELP

OdgovorNapisal/-a plamen » 28. Mar 2017 23:56

Itak, šolski primer provokacije!!!
Slika
Uporabniški avatar
plamen
 
Prispevkov: 65
Pridružen: 07. Feb 2016 06:29

Re: Vape in 7. razred - HELP

OdgovorNapisal/-a Ančka » 29. Mar 2017 20:59

Ni provokacija. Ne vem, zakaj bi provocirala s takšnim vprašanjem. Šok je tudi zato, ker je hči športnica. Sprašujem se, kje sva "sfalila" pri vzgoji ... Hudo mi je ... V bistvu najbolj zato, ker sem bila prepričana, da ji lahko glede takšnih zadev 100 % zaupam.
Ančka
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 24. Mar 2017 08:31

Re: Vape in 7. razred - HELP

OdgovorNapisal/-a carbon » 31. Mar 2017 13:19

Tudi sam imam dve hčeri in s strahom pričakujem dan, ko bomo prvič odprli temo tobaka, trave, alkohola...
Vape je še najmanj škodljiva stvar, seveda pa ni neškodljiva. In nikakor ni primerna za otroke, med drugim tudi za to, ker dolgoročnih učinkov še ne poznamo. Jaz bi pri svojih puncah poskušal z izobraževalnim pogovorom zgraditi zaupanje, tako da bi mi verjeli, da stvar, ki jo počnejo vsi ni nujno dobra in sprejemljiva, poskusil bi orisati nevarnosti na tak način, da bodo imele težo. Šele kasneje bi posegel po prepovedih in ostrem nadzoru. Je pa težko odkriti vape, ker nima nekega vonja in ne pušča sledi uporabe. Zato si bo treba izmisliti nekakšen fake test...
carbon
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 15. Mar 2017 08:25

Re: Vape in 7. razred - HELP

OdgovorNapisal/-a Ančka » 03. Apr 2017 06:26

Težko je s temi najstniki ... Naša skoraj 13-letnica je res izredno izredno trd oreh. Sodelavka z dvema puncama blizu 20 pravi, da bolje, da jo zdaj malo "zmeče", kot kasneje v srednji šoli. Ne vem ... Jaz v glavnem nisem bila takšna :roll:
Ančka
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 24. Mar 2017 08:31

Re: Vape in 7. razred - HELP

OdgovorNapisal/-a Vejp_babi » 07. Apr 2017 20:35

Praviš, da mož o tem ne ve ničesar in da je bil "lump" v mladosti...

Sorry, res da malo pozno pa vendar... zakaj ne poveš možu? :roll: Vzgoja je naloga obeh. In če je en od vaju bil "lump" - hvala bogu - še toliko boljše! Vsaj ve kako katera "žavba" diši. :) Veš kako pravijo: največja baraba - najboljši policaj. ;) In če ti nimaš izkušenj, on pa, zakaj potem to pred njim skrivaš? Na tak način ne boš pomagala hčerki, niti rešila problema, pa forum ti tudi ne bo kaj prida mogel pomagat. Tolažba kolegic o "metanju" je pa tudi bolj blažev žegen...

Brez zamere, ampak če še tega problema ne moreš rešit, kako boš reševala probleme, ko jo bo resnično "metalo" in bo prišel na vrsto tudi seks? Mene bi to bolj skrbelo in najprej bi povedala možu, jasno!
I'm not evil, I'm W.I.T.C.H
(Woman In Total Control Here)
Uporabniški avatar
Vejp_babi
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 16. Mar 2017 11:50

Naslednja

Vrni se na Novi člani se predstavijo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron