Tagi uradnega Slovenskega foruma za elektronske cigarete: Elektronska cigareta, e-cigareta, elektronske cigarete, e-cigarete, forum, e-kajenje, e-tekočine, e-tekočina, diskusije, debata, uradni slovenski forum za elektronske cigarete.

ELEKTRONSKE CIGARETE MED NAJBOLJ VARNIMI

Vpliv e-cigarete na zdravje, stranski učinki "vapanja", simptomi prenehanja kajenja tobaka, ...

ELEKTRONSKE CIGARETE MED NAJBOLJ VARNIMI

OdgovorNapisal/-a karter » 15. Apr 2014 13:21

Klasifikacija nevarnosti izdelkov, ki vsebujejo nikotin:
ELEKTRONSKE CIGARETE MED NAJBOLJ VARNIMIKot nam je že poznano iz dnevnega tiska, se države po vsem svetu, vedno bolj in bolj odločajo za ostrejše ukrepe proti elektronskim cigaretam. Ponekod omejujejo oglaševanje, spet drugje jih močno obdavčujejo ipd. Ponekod (Turčija, Kitajska) pa so jih celo prepovedali.

Pregovorni "previdnost nikoliv ni odveč", pa tudi farmacevtski in tobačni lobiji ter senzacinalistično novinarstvo botrujejo takšnim in podobnim odločitvam. Posledično tudi javnomnejnske raziskave kažejo, da je kar 44 % populacije precej negotove, kar se tiče stopnje varnosti elektronskih cigaret. V vsem tem tiči razlog, da so zakonodajalci tako nezaupljivi do tega relativno novega produkta in hitro rastoče panoge za njim.

AMPAK:
KAJ PA ČE, RAVNO TA PREGOVORNA PREVIDNOST, PREPREČUJE ZMAGO V STOLETNI VOJNI PROTI TOBAKU IN TOBAČNIM IZDELKOM?
KAJ PA ČE, RAVNO TA PREGOVORNA PREVIDNOST, PREPREČUJE REŠEVANJE TISOČERIH ŽIVLJENJ, KI SE VSAK DAN KONČAJO ZARADI TOBAKA IN TOBAČNIH IZDELKOV?

Najnovejša študija, objavljena pretekli teden v reviji European Addiction Reseaerch, nam pravi, da prav na primeru elektronskih cigaret je te pregovorne previdnosti čisto preveč. Skupina strokovnjakov iz področja medicine, javnega zdravja, prava in ekonomije, je namreč prišla do zaključka, da so elektronske cigarete veliko bolj varna alternativa tobačnemu dimu, kot se je domnevalo dosedaj. Raziskava se je pričela julija 2013 pri Royal Society v Londonu, pod pokroviteljstvom LIAF - Lega Italiana Anti Fumo ter neodvisne zdravstvene organizacije Euroswiss Health. V njej je sodelovala vrsta priznanih mednarodnih strokovnjakov iz različnih področij: psihologija, toksikologija, farmakologija, medicina, ekonomija in pravo. Za cilj so si postavili primerjalno lestvico različnih profilov tveganja za obstoječe izdelke, ki vsebujejo nikotin.

Metodologija raziskave je temeljila na spektru različnih spretnosti in strokovnih znanj posameznih strokovnjakov (postopek "conferencing process"), ki temelji na skupni re-elaboraciji ugotovitev z namensko programsko opremo . Primerljive metodološke pristope se uspešno uporablja v praksi za reševanje pomembnih vprašanj iz področja javnega zdravja, meddrugim se jih je uporabljalo pri vprašanjih v zvezi s skladiščenjem jedrskih odpadkov ter pri problematiki širjenja mehkih in trdih drog.

Strokovnjaki so upoštevali 14 dejavnikov tveganja za 12 izdelkov, vključno s tobačnimi cigaretami, vodnimi pipami, tobakom za žvečenje, elektronskimi cigaretami in nikotinskimi obliži. Med različnimi dejavniki tveganja , poleg umrljivosti in obolevnosti , povezanih z uporabo teh izdelkov, pa so upoštevali tudi povzročanje odvisnosti, vplive na dohodek , družinsko stisko, možnosti zastrupitev in požarov ter celo grožnjo mednarodnih konfliktov ter problematiko tihotapljenja. Očitno je, da navedeni dejavniki nimajo enake teže za različne izdelke, ki vsebujejo nikotin, kar je razvidno iz ponderiranih posameznih ocen in upoštevanju njihovega vpliva tako na posameznika, kot na tudi na družbo. Rezultat raziskave je eksaktna uvrstitev navedenih proizvodov na skupno lestvico, glede na njihovo stopnjo tveganja .

Slika

V nasprotju z gonjo, ki jo čez elektronske cigarete, zganjajo nekateri politiki, ministri, novinarji ipd., pa v resnici predstavljajo elektronske cigarete, le malenkosten delček tveganja, če jih primerjamo s tobačnimi. Rezultati navedene raziskave so namreč pokazali, da niso vsi izdelki, ki vsebujejo nikotin enako nevarni. Kot je razvidno iz priloženega grafa, gre za strmo padajočo krivuljo tveganja, katere vrh predstavljajo ravno tobačne cigarete, elektronske cigarete pa so skoraj pri dnu navedene lestvice.

Kot je razvidno iz študije, so izdelki, pri katerih pride do izgorevanja, tudi najbolj nevarni. Čeprav nikotinski obliži, žvečilke, inhalatorji in elektronske cigarete niso povsem brez tveganja, pa je tveganje pri slednjih drastično manjše. Index tveganja za elektronske cigarete nosi vrednost 4, v primerjavi z indeksom tobačne cigarete, katerega vrednost znaša 100. Vrednost 4, predvsem predstavlja dejavnik tveganje zaradi povzročitve odvisnosti. Pri elektronski cigareti pa sploh ne najdemo tveganj kot so umrljivost, obolenja, ekonomska tveganja, nesreče ipd.

Prvi avtor študije, profesor David Nutt, Imperial College - Londonu, je izjavil: . "Vsaka alternativa, ki omogoča zmanjšanje števila smrtnih žrtev zaradi tobačnega dima, predstavlja veliko zmago za javno zdravje. Naša študija prikazuje zniževanje tveganje, ob prehodu iz proizvodov z visoko stopnjo tveganja, kot so tobačne cigarete in cigare, na proizvode z nizko stopnjo tveganja, kot so elektronske cigarete ali obliži. S pravilnimi potezami in ozaveščanjem javnosti, lahko v doglednem času dosežemo bistveno zmanjšaje negativnih vplivov, tako iz vidika posameznika, kot tudi na nivoju celotne družbe."

Profesor Riccardo Polosa, direktor LIAF in prav tako udeležen v raziskavi, je izjavil : "Splošno je znano dejstvo, da vsi nikotinski izdelki niso enako nevarni. Sedaj pa imamo končno na voljo izdelano lestvico, ki realno prikazuje nevarnosti v povezavi z uporabo vseh izdelkov, ki vsebujejo nikotin. Ponosni smo, da lahko svetu ponudimo zelo uporabno orodje, namenjeno predvsem potrošnikom , zdravnikom in zakonodajalcem. Kateri izdelek uporabljati, kaj priporočati, katere regulirati, katere prepovedati in omejevati: Na taka in podobna vprašanja odgovarja naša najnovejša študija, ki ima za namen nadzorovanje širjenja dotičnih izdelkov, ustvarjanje inovativne politike do njih ter zmanjševanje družbene škode, katero povzročajo tobak in tobačni izdelki. "


Celoten članek je na voljo brezplačno tu: http://www.karger.com/Article/FullText/360220
karter
 

Re: ELEKTRONSKE CIGARETE MED NAJBOLJ VARNIMI

OdgovorNapisal/-a KingKožuh » 15. Apr 2014 18:33

Prebral par dni nazaj, drugače super povzetek.
Splošno prepričanje med vejperji, da ima e-cigareta 1% škodljivosti tobaka se je tokrat dvignila na preverjenih 4% škodljivosti. Kar je za "harm reduction" izdelek, odličen podatek. Kajti vemo, da je e-cigareta namenjena predvsem bivšim kadilcem, ki bi radi prešli iz smrtonosnega objema cigarete na bolj zdravo alternativo, ki konec koncev vodi k lažjemu prenehanju..
In nikakor ni s svojimi različnimi "vabljivimi" okusi namenjena otrokom. Kar je po nekakšni kurji logiki nastalo v glavah določenih ameriških politikov... in po možnosti prevzeto od njihovih ovčjih evropskih kolegov..

Torej stvari se postavljajo na svoje mesto, pridobivamo na obrambi.. Pa naj se vojna s tobačnim, farmacevtskim in spranim političnim lobijem začne! Uff težka bo, ampak upamo na zmago ZDRAVEGA razuma.

Pod to raziskavo, danes še bolj kot ponavadi VapeOn! :)
Slika
Uporabniški avatar
KingKožuh
Administratorji strani
 
Prispevkov: 1126
Pridružen: 04. Feb 2014 20:16
Kraj: Kočevje

Re: ELEKTRONSKE CIGARETE MED NAJBOLJ VARNIMI

OdgovorNapisal/-a fotkarna » 27. Apr 2014 07:44

Možno, da je že kje napopan... Ampak vseeno . :idea:

http://www.youtube.com/watch?v=f6KBGH2F63A&feature=youtu.be
Cloudsucker
Uporabniški avatar
fotkarna
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 21. Apr 2014 01:58

Re: ELEKTRONSKE CIGARETE MED NAJBOLJ VARNIMI

OdgovorNapisal/-a fotkarna » 30. Maj 2014 22:52

Cloudsucker
Uporabniški avatar
fotkarna
 
Prispevkov: 17
Pridružen: 21. Apr 2014 01:58


Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron