Tagi uradnega Slovenskega foruma za elektronske cigarete: Elektronska cigareta, e-cigareta, elektronske cigarete, e-cigarete, forum, e-kajenje, e-tekočine, e-tekočina, diskusije, debata, uradni slovenski forum za elektronske cigarete.

Vpliv "sekundarnega" vapanja na človekovo zdravje

Vpliv e-cigarete na zdravje, stranski učinki "vapanja", simptomi prenehanja kajenja tobaka, ...

Vpliv "sekundarnega" vapanja na človekovo zdravje

OdgovorNapisal/-a KingKožuh » 23. Feb 2014 03:01

Od leta 2009 do leta 2011 je potekala obširna raziskava o vplivu sekundarnega vapanja na zdravje imenovana IVAQS (Indor Vapor Air Quality Study). Za raziskavo je bilo potrebno zbrati več kot 100,000$, ki so jih prispevale vaperske skupnosti, distributerji e-cigaret, ter proizvajalci e-tekočin.
Leta 2011 so na Univerzi Clarkson (Center for Air Resources Engineering & Science) zbrali vse podatke, ki so jih pridobili v raziskavi. Podatke so nato poslali v analizo neodvisnemu toksikologu, ki je leta 2012 napisal poročilo in ga objavil v članku »Inhalation Toxicology«
To poročilo se bo v bodoče predstavilo vsem zdravstvenim organizacijam, ki se bodo ukvarjale s temi vprašanji. V upanju zmage znanstvenih dejstev nad anti-e-cigareta organizacijami oz. tobačnimi lobiji.


Kratek povzetek projekta IVAQS

Ozadje: E-cigareta je v zadnjem času požela veliko zanimanja, kot boljša alternativa kajenju tobaka, vendar so negotovosti o njenem vplivu na zdravje in škodljivosti okolju botrovala številnim prepovedim njene uporabe v zaprtih prostorih.

Cilj: Da bi se ocenilo potencialno nevarne vplive e-cigarete na zdravje, se je izvedla serija preiskav v katerih so bile uporabljene e-cigarete in tobačni dim.

Metode in materiali: V dveh sklopih preiskav so se uporabile štiri različne e-tekočine z visoko vsebnostjo nikotina na generičnih e-cigaretah. Z namenom pridobiti emisije v zaprtem prostoru, ki so drugače znani stranski produkti pri izgorevanju tobaka.
Prav tako so bili izvedeni testi z tobakom, ki so služili primerjavi.

Rezultat: Izvajala se je primerjava koncentracije škodljivih elementov v zraku med paro e-cigarete in tobačnim dimom. Zaznati je bilo hlapljive organske spojine, karbonile, policiklične aromatske ogljikovodike, nikotin, tobaku specifične N-nitrozamine, ter glikole. Pri tobačnem dimu nekje med 9 in 440x večje vsebnosti, kot pri pari e-cigareta.
Pri raziskavi je bila uporabljena soba s 40 m3 prostornine. Rizik pa so ocenjevali na podlagi standardnih toksoloških podatkov, ki veljajo za človeka.
Pri vzorcih pare iz e-cigareta je bilo razvidno, da ni večjega tveganja za nastanek raka, za razliko od tobačnega dima, kjer so bile občutno presežene mejne vrednosti tveganja za nastanek raka.
Pri pari ni bila presežena stopnja tveganja za nastanek raka niti pri odraslem človeku, niti ne za otroka.

Zaključek: Vsi stranski produkti, ki so bile zaznani v pari e-cigarete so v veliko manjših koncentracijah napram stranskih produktom tobačnega dima.
Iz raziskav je razvidno, da spojine, ki so jih analizirali iz pare, ne predstavljajo večjega tveganja človekovemu zdravju.

Torej študija je pokazala, da para iz e-cigarete ne škodi ljudem okoli nas. Če upoštevamo dejstvo, da se kvaliteta e-tekočin iz leta v leto izboljšuje, bi bili rezultati danes verjetno še boljši.
dodatek: Naj postrežem še s podatki iz druge raziskave, za lažje razumevanje.

V Kvaliteti zraka se meri količina trdih delcev, ki so zdravju škodljivi. Enota je mikro-g/m3. Sprejemljiva še varna izpostavljenost tem delcem v 24h je 40 mikro-g /m3.

Pri 90 sekundnem "onesnaževanju" zraka s paro iz e-cigareta se je ta vrednost dvignila na 3 mikro-g/m3, pri tobačnem dimu pa na 281 mikro-g/m3.

Pri 3 minutnem testu se je pri pari e-cigarete vrednost dvignila na 43 mikro-g/m3, pri tobačnemu dimu pa na 901 mikro-g/m3!

Torej številke nazorno kažejo škodljivost tobačnega dima "sekundarnim kadilcem" oz. ljudem okoli kadilcev tobaka, dočim para e-cigarete ostaja na sprejemljivi meji.
Misel: Čeprav se je izkazalo, da sekundarna para ne škodi niti odraslemu niti ne otroku, vseeno svojih otrok temu nebi pretirano izpostavljal.

Vir in link: http://www.ivaqs.com/

VapeOn!
Slika
Uporabniški avatar
KingKožuh
Administratorji strani
 
Prispevkov: 1127
Pridružen: 04. Feb 2014 20:16
Kraj: Kočevje

Re: Vpliv "sekundarnega" vapanja na človekovo zdravje

OdgovorNapisal/-a dexosenow » 10. Apr 2014 11:15

Nekje sem zasledil vendar nevem kje, da se ti lahko od e-cigaret ustavijo pljuča?!
je to res ali je to samo lari fari?
dexosenow
 
Prispevkov: 16
Pridružen: 27. Mar 2014 17:21

Re: Vpliv "sekundarnega" vapanja na človekovo zdravje

OdgovorNapisal/-a KingKožuh » 10. Apr 2014 18:15

Znano je, da vejpanje povzroča manjši pretok zraka skozi pljuča in prenos kisika v kri.. Je pa efekt kratkotrajen cca 10 min in se kaže kot recimo lažjo zadihanost pri aktivnosti telesa. Se pravi, če se gremo šport takoj po vejpanju. Seveda, kako to vpliva na dolgi rok, oz. če lahko efekt na dolgi rok postane trajen ni znano.
Podoben efekt ima tudi tobačni dim, ki pa ob tem v kri pošilja tudi strupen monoksid in še par tisoč ostalih kemikalij verjetno. O vplivu tobačnega dima na srce in ožilje raje nebi..

Do sedaj še nisem zasledil primera, ki mu bi v teh recimo desetih letih zaradi vejpanja odpovedala pljuča. Ob tem nimam v mislih raznih alergij na osnove (PG/VG, vato..), kar so pač statistično normalen pojav. Pa tudi zaradi alergij na določene elemnte še nisem zasledil, da bi komu odpovedala pljuča.

Naj povem svojo izkušnjo.. Kadil sem cca 15 let, škatlo na dan. Zadnje leto tobake za zvijanje. Pred tremi leti sem prvič v življenju fasal bronhitis, ki je štartal astmo. Takoj sem pričel z zdravljenjem in s pomočjo zdravil je po enem letu prešla v stanje mirovanja. To pomeni, da sem zdravila jemal preventivno vsak dan, bolj sem jih potreboval, ob sezoni raznih virusov. Kar pa je pri dveh majhnih frocih v vrtcu, razen poleti, kar skozi celo leto :) Vedno sem imel nek tesen občutek v pljučih in pumpica je bila olajšanje..
Pred novim letom sem naročil prvi e-cigaret-paket in že po prvi uporabi nisem več prižgal cigareta. V istem tednu sem oddal zadnje zaloge tobaka (cca 1kg :)). Po prvih parih dneh odvajanja od tobaka in sindromov le tega se je stanje začelo drastično izboljševati. Po 14 dneh sem pozabil vzeti zdravilo tudi po par dni in jih tudi nisem potreboval. Tako je še danes po štirih mesecih..
V glavnem.. ne rečem, da je vejpanje zdravo, definitivno pa je precej bolj zdravo od kurjenja tobaka. (po razmerju kemikalij 4000+ v tobaku proti 4+ v e-tekočini, pa si zračunajte) Nobeden me ne prepriča, da je nevem kako škodljivo, če pa na svojem telesu opazim izboljšanje v zdravju..

Kaj pa bodo prinesle nadaljne študije na tem področju, ki jih bo definitivno vse več, že zaradi potrebne regulacije, bomo pa videli.
Je pa tudi to res, da se tehnologija razvija in se izboljšuje. Recimo primer ultrazvočnega uparjalnika, ki ga baje razvija Ovale in ki bi izločil dodatni dve potencialno škodljivi komponenti, silika vrvico ali vato in pa grelno žico.. Torej tudi proizvajalci hardvera in pa e-tekočin ne stojijo križem rok, imajo interes, da se resnično razvije bolj zdrava alternativa kajenju tobaka.

Dokler mi ne dokažejo drugače.. VapeOn!
Slika
Uporabniški avatar
KingKožuh
Administratorji strani
 
Prispevkov: 1127
Pridružen: 04. Feb 2014 20:16
Kraj: Kočevje

Re: Vpliv "sekundarnega" vapanja na človekovo zdravje

OdgovorNapisal/-a premmati » 25. Sep 2014 06:29

King , tole vprašanje bi bilo bolj primerno v ZS ampak ker si javno predstavil svojo težavo z zdravjem(astmo) , me zanima kako je pa sedaj , po slabem letu dni vejpanja z zdravjem :?: in pa kako je kaj z dihanjem pri rekreacijskih obremenitvah v kolikor ti jih zdravje dovoljuje :|
Slika
Uporabniški avatar
premmati
 
Prispevkov: 145
Pridružen: 12. Jul 2014 10:21
Kraj: Celje

Re: Vpliv "sekundarnega" vapanja na človekovo zdravje

OdgovorNapisal/-a KingKožuh » 25. Sep 2014 23:18

premmati napisal/-a:King , tole vprašanje bi bilo bolj primerno v ZS ampak ker si javno predstavil svojo težavo z zdravjem(astmo) , me zanima kako je pa sedaj , po slabem letu dni vejpanja z zdravjem :?: in pa kako je kaj z dihanjem pri rekreacijskih obremenitvah v kolikor ti jih zdravje dovoljuje :|


Morm rečt, da kar dosti boljše. Če sem prej uporabljal zdravila skoraj na dnevni bazi, jih sedaj uporabljam samo še ko recimo zbolim (prehlad recimo). Pa še to zelo redko, mislim da sem bil letos odkar ne kadim, prehlajen mogoče 2x, pa še to tri dni max. Torej astma, čeprav je bila blaga je prešla v stanje mirovanja (zdravniška ocena). Ali je to posledica zdravil, ali prehoda na vejpanje, ne vem. Najbrž oboje, čeprav sem uporabljal zdravila ko sem kadil vsaj 3 leta, ko pa sem nehal se je popravilo v parih mesecih. Torej sklepam, da je po tej plati vejpanje sigurno boljše kot kajenje tobaka. Itak :)

Kar se tiče aktivnosti, nek ekstremni športnik nisem. Sem pa opazil pri kolesarjenju, da lažje pridem do sape pri naporu, kot pa prej, ko sem se počutil kot riba na suhem - nikakor nisem mogel zadihati na polna pljuča..

Je pa tu definitivno en slab stranski efekt pri prenehanju kajenja (vsaj zame) in sicer par kilc plusa. Ko sem še kadil, sem z lahkoto spravil dol "zimske" kile, sedaj kar sem pridobil pozimi, nikakor noče dol :? Zato se bom moral sedaj preko jeseni in zime spraviti na lokalni hrib, zimsko hiberniranje odpade :)
Pred leti, ko sem še kadil sem hodil v hrib in me prav zanima kako bo šlo sedaj, ko mislim da se pljuča počasi spravljajo k sebi.. Poročam.
Slika
Uporabniški avatar
KingKožuh
Administratorji strani
 
Prispevkov: 1127
Pridružen: 04. Feb 2014 20:16
Kraj: Kočevje

Re: Vpliv "sekundarnega" vapanja na človekovo zdravje

OdgovorNapisal/-a premmati » 26. Sep 2014 08:09

Ha , ha :) ;) praviš kile so ostale nočjo dol :roll: isti problem s težo imam tudi sam.z vejpom sem začel aprila od takrat konec s smrdljivci :D sedaj čez poletje(če je sploh bilo)pa ni šlo nič zimskih odvečnih zalog dol :cry: še prej kakšen gramček gor :roll: .tak da tehtnice se karseda izogibam :lol: ampak če je cena za prenehanje uporabe smrdkov :) kakšna kila več, jo z veseljem plačam.Sem pa opazil , da kar se pa dihanja tiče gre tudi pri meni kar dobro v plus. :)
Slika
Uporabniški avatar
premmati
 
Prispevkov: 145
Pridružen: 12. Jul 2014 10:21
Kraj: Celje

Re: Vpliv "sekundarnega" vapanja na človekovo zdravje

OdgovorNapisal/-a k2b » 26. Sep 2014 10:31

Zanimivo.Sam se držim starega pregovora "Jej zjutraj kot cesar,opoldne kot delavec in zvečer kot berač" in ni težav.
Mene vejpanje kar nekako nasiti - v kombinaciji s čajčki prava "aromoterapija" .
Je treba de facto dosti pit zraven vejpa - pa itak je klasika da ljudje dostikrat jedo ko so praktično žejni ker ne užijejo
dovolj tekočine - pa mislijo da so lačni....
Uporabniški avatar
k2b
 
Prispevkov: 193
Pridružen: 02. Avg 2014 08:28

Re: Vpliv "sekundarnega" vapanja na človekovo zdravje

OdgovorNapisal/-a premmati » 26. Sep 2014 11:26

;) Se popolnoma stinjam s tabo ampak osebno imam pa čisto zmešan način prehranjevanja :roll: celi dan sn lahko brez hrane , zvečer bi pa vola.........ravno narobe :x ampak to je debata za druge forume , bom kr nehal :roll:
Sem pa opazil , da tudi mene vejpanje nekako nasiti :o :) ;) ampak , ko pride lačna minuta pol pa.......... :lol:
Slika
Uporabniški avatar
premmati
 
Prispevkov: 145
Pridružen: 12. Jul 2014 10:21
Kraj: Celje

Re: Vpliv "sekundarnega" vapanja na človekovo zdravje

OdgovorNapisal/-a KingKožuh » 26. Sep 2014 14:48

premmati napisal/-a:Ha , ha :) ;) praviš kile so ostale nočjo dol :roll: isti problem s težo imam tudi sam.z vejpom sem začel aprila od takrat konec s smrdljivci :D sedaj čez poletje(če je sploh bilo)pa ni šlo nič zimskih odvečnih zalog dol :cry: še prej kakšen gramček gor :roll: .tak da tehtnice se karseda izogibam :lol: ampak če je cena za prenehanje uporabe smrdkov :) kakšna kila več, jo z veseljem plačam.Sem pa opazil , da kar se pa dihanja tiče gre tudi pri meni kar dobro v plus. :)


Mah jaz se s temi kilami bockam že zadnjih 12 let, ko sem šel iz šole in ko se je začelo "umirjeno" življenje, so se kile nabrale. Trenutno nam 2 majhna hudiča doma in 12 urni šiht, ne dajo dovolj časa zase, da bi se konkretno vrgel v aktivnejši ritem. Ampak bo počasi, tudi otroci rastejo in so vse bolj samostojni.

Sem pa bil letos na zdravniškem na ZVDju in mi je na EKGju rekla: "Gospod, niste v najboljši formi.." Sem reku, da sem nehal kadit in me je še to zraven ujelo.. Pa je rekla, če je pa tako, potem pa ni panike. Kile bodo šle dol, samo stran od cigaret! Se strinjam, kile so proti smrdljivcem definitivno manj škodljive. Po kakšnem letu aktivnejšega ritma, se začnejo počasi topit, tobaka pa se zlepa ne rešiš.. Da o raznih karciogenih efektih sploh ne začnem :).
Slika
Uporabniški avatar
KingKožuh
Administratorji strani
 
Prispevkov: 1127
Pridružen: 04. Feb 2014 20:16
Kraj: Kočevje

Re: Vpliv "sekundarnega" vapanja na človekovo zdravje

OdgovorNapisal/-a premmati » 28. Sep 2014 09:08

8-) Pa si na EKG-ju omenil da si prešaltal na e-cig :?: Sam sem imel podobno izkušnjo junija v KC - LJ , sem dipl.med. sestri omenil , da sem prekinil s kajenjem tobaka in da vejpam :) pa se je , kar pozitivno odzvala :D čeprav je pa seveda morala pripomnit , da najbolje za zdravje je nič od vsega tega :) ;)
Slika
Uporabniški avatar
premmati
 
Prispevkov: 145
Pridružen: 12. Jul 2014 10:21
Kraj: Celje

Naslednja

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost