Tagi uradnega Slovenskega foruma za elektronske cigarete: Elektronska cigareta, e-cigareta, elektronske cigarete, e-cigarete, forum, e-kajenje, e-tekočine, e-tekočina, diskusije, debata, uradni slovenski forum za elektronske cigarete.

Spisek simptomov pri prehodu iz kajenja tobaka na e-cigaret

Vpliv e-cigarete na zdravje, stranski učinki "vapanja", simptomi prenehanja kajenja tobaka, ...

Spisek simptomov pri prehodu iz kajenja tobaka na e-cigaret

OdgovorNapisal/-a KingKožuh » 09. Feb 2014 22:52

Torej objavljam spisek MOŽNIH simptomov pri prehodu iz kajenja tobaka na e-cigaret. Seveda nismo vsi ljudje enaki in ne občutijo vsi teh učinkov.So pa možni in upam, da bo kdo, ki se sooča s temi "problemi" v začetku uporabe e-cigarete, našel vzroke za to in ne bo obupal nad vapanjem že takoj v štartu..

Spisek je precej obsežen in je preveden s foruma e-cigarette-forum.com. Zajema pa menja in izkušnje mnogih uporabnikov v obdobju od 2008-2013.

___________________________________________________

Vsebina:

1. Simptomi prisotni pri prenehanju kajenja tobaka
2. Težave, ki se lahko pojavljajo pri uporabi e-cigarete
3. Prednosti vapanja napram kajenju tobaka
4. Potreba po cigaretu v fazi prenehanja kajenja tobaka

___________________________________________________


1. del: Simptomi prisotni pri prenehanju kajenja tobaka

V nadaljevanju so opisani vsi simptomi, ki se navezujejo na prenehanje kajenja in se lahko pojavijo pri ljudeh, ki so prenehali s kajenjem tobaka (analognih cigaret), ne glede na način, kako so prenehali s kajenjem.


1. Ustne razjede

Razjede v ustih so pogost simptom odvajanja od tobaka in prizadanejo veliko bivših kadilcev. Znajo biti zelo boleče in razširjene po vsej ustni votlini. Za zdravljenje teh razjed obstaja veliko zdravil v obliki gelov, kot recimo Gengigel Ricerfarme. Priporoča se tudi povečan vnos vitaminov, ki pospešijo zdravljenje teh tegob.

Razjede ali pa vnetje dlesni se lahko pojavijo po tednu dni po prenehanju kajenja tobaka, ali celo po večih tednih. Ponavadi pa se pozdravijo v parih dneh do tedna dni.

Možno je, da nikotin, ki se absorbira v ustih pospešuje te tegobe, ker so osebe, ki so se odvajale z nikotinskimi žvečilkami, prav tako trpele za razjedami v ustih, vendar pa ni poročila o uporabnikih nikotinskih obližev, zato tega pač ni mogoče z gotovostjo trditi.


2. Akne

Pri mnogih bivših kadilcih tobaka se lahko pojavijo razni izbruhi na koži, od lahkih izpuščajev, pa do težkega izbruha aken po celem telesu. Tudi pri istih, ki jih v puberteti niso “dali čez”. Izbruh aken ne povezujejo z uporabo e-cigaret.

Slaba novica pri tem je, da v nekaterih hujših primerih, tej izbruhi aken lahko trajajo tudi po več mesecev. To velja za ljudi, ki so popolnoma nehali s kajenjem tobaka. (če, ali pa če ni bila uporabljana e-cigareta)
Nekaj članov foruma, ki se sooča s to nadlogo je preizkušalo različne kombinacije (PG/VG, arome,..), ampak brez oprijemljivih izsledkov.


3. Glavoboli, slabost, tresavica

Zgornji simptomi v povezavi z razdražljivostjo, nezbranostjo, slabim spancem, rahlo depresijo, itd, so pogosti simptomi pri prenehanju kajenja tobaka.
Te simptome bolj doživljajo uporabniki e-cigaret, ki uporabljajo nizko vrednost nikotina v e-tekočini in ne vnašajo dovolj nikotina v telo, ki so ga vajeni od kajenja tobaka.
Simptomi pa ponavadi trajajo od par dni do enega tedna.
Začasna rešitev bi bila dvig vsebnosti nikotina v e-tekočini, vendar bi svetoval, da pri dvigu procenta nikotina v e-tekočini ravnate previdno, saj na drugi strani potem lahko pride do predoziranja z le-tem. Sam osebno več kot 18 mg/ml nebi uporabljal.


4. Kašljanje

Najverjetneje najbolj pogost simptom bivših kadilcev tobaka je pravgotovo kašljanje, v kombinaciji z izkašljevanjem strupov, ki so nakopičili v pljučih zaradi kajenja tobaka.
Intenzivnost in trajanje kašlja je odvisno od količine pokajenega tobaka tekom let in količino pokajenega tobaka med prehodom na e-cigareto.


5. Izpljunek, rjava sluz

Pri prenehanju kajenja tobaka (z ali brez uporabe e-cigarete) je pogost pojav izkašljevanje rjave sluzi, ki je posledica nakopičenega katrana na stenah pljuč skozi leta kajenja.

Sam začetek izkašljevanja je pri ljudeh različen. Nekateri se začnejo čistiti v tednu ali dveh, nekateri celo hitreje. Trajanje jutranjega izkašljevanja se je za večino ljudi končalo v prvem tednu, potem pa se je ostala sluz izločila v prvem mesecu po prenehanju kajenja tobaka.


6. Pekoča zgaga, refluks želodčne kisline

Pri prenehanju kajenja tobaka se lahko pojavi pekoča zgaga ali refluks. Tej simptomi niso tako pogosti in ščasoma izvodenijo.

Obstaja verjetnost, lahko zaužitje e-tekočine skozi recimo zalit ustnik po pomoti pogoltnemo, kar lahko stanje še poslabša.
Obstajajo tudi poročila, kjer se pojavljajo ti simptomi pri predoziranju z nikotinom.
Večino ljudi, ki ima pri uporabi e-cigarete probleme z zgago ali refluksom ima tudi probleme z razjedami v ustih in vnetimi dlesnimi. Kar lahko nakazuje zaužitje e-tekočine po pomoti.
V teh primerih problemov z zgago se rešujemo kot običajno (Rupurut, ..), v hujših primerih seveda z obiskom zdravnika.


7. Mišični krči, ter bolečine v mišicah

Pojavilo se je nekaj primerov bolečin v mišicah. Ena od teorij pravi da se e-tekočina na PG bazi razkraja v mlečno kislino ki se kopiči v mišicah.
V zvezi s temi simptomi se vedno priporoča povečan vnos tekočine, najbolje navadne vode v telo.
Ne pojavljajo pa se ti simptomi toliko pri uporabnikih e-cigaret, ki uporabljajo e-tekočine na VG osnovi. Kar je pač statistično logično, saj je bil odstotek vaperjev VG tekočin, vsaj v tem obdobju, ko je to opazovanje nastajalo, v manjšini.

Kot rečeno pa je to le teorija in kot pravijo, ni dokazano povezana z uporabo e-cigaret. Čisto možno je, da je to prav tako simptom prenehanja kajenja tobaka.


8. Nočno potenje

Nekaj je bilo poročil o nočnem potenju, ampak na forumu zaključujejo, da je težko ugotoviti ali je to posledica prenehanje kajenja tobaka ali česa drugega.
Sam dodajam ugotovitev, ki sem jo zasledil na drugih kanalih in sicer da se nočno potenje pojavlja tudi pri ljudeh, ki se odvajajo od raznih odvisnosti in lahko bi rekel, da se telo razstruplja. V primeru kajenja tobaka je telo zasvojeno z nikotinom, prav tako pa tudi z ostalimi 4000+ kemikalijami, ki nastajajo pri izgorevanju tobaka. In čeprav je lahko človek uporabnik e-cigarete in dobiva svojo dozo nikotina v telo, se mora telo vseeno znebiti ostale navlake, ki j pustijo za cigareti.
Nočno potenje ponavadi traja par dni, potem postopoma izgine.


9. Driska

Tudi poročila o tem simptomu je lahko posledica prenehanja kajenja tobaka, vendar tako kot pri nočnem potenju ni trdnih dokazov o tem.
Pojavljajo se tudi ugibanja o netoleranci oz. alergije na PG osnovo v e-tekočini. Če je tako, potem naj bi prehod na VG osnovo omilil te nadležne simptome.


10. Kolcanje

Kolcanje se največkrat pojavlja v povezavi s predoziranjem z nikotinom.
Nekateri to povezujejo tudi z alternativnim vnosom nikotina v telo, recimo z žvečenjem tobaka ali fugami. Manj pa se kolcanje pojavlja pri kadilcih pip in cigar, kjer je manj možnosti za dejansko požiranje dima.


11. Krvaveče dlesni

Kot simptom prenehanja kajenja tobaka se pojavljajo tudi krvaveče dlesni, kar so potrdili tudi zobozdravniki. So pa ti simptomi tudi posledica pomanjkanja vitamina C, kar pri današnjem hitrem načinu prehranjevanja niti ni tako presenetljivo. Zato je v tem času priporočen dodaten vnos vitamina C v telo.


12. Zaspanost

Pri nekaterih bivših kadilcih tobaka se pojavlja simptom splošne zaspanosti. Prof. Molimard to pripisuje hipoglikemiji (nizkemu sladkorju v krvi). Nikotin na splošno dviguje raven sladkorja v krvi. Svetuje, da naj novi bivši kadilci stremijo h dvigu sladkorja v krvi (glukozni bomboni,...), dokler se telo ne privadi na novo stanje.


13. Težave s ščitnico pri prenehanju kajenja tobaka

Trenutno v medicinski skupnosti poteka razprava, ali prenehanje kajenja tobaka dejansko res vpliva na probleme s ščitnico. Statistično je število primerov s temi simptomi veliko večje kot bi moralo biti, zato se postavlja vprašanje, ali kajenje tobaka zavira probleme s ščitnico ali prenehanje kajenja sproža te simptome.

Težav s ščitnico na forumu ni bilo zaznati, zato je varno predpostavljati, da so ti primeri zelo redki.
Nihanje telesne teže je mogoče manjša posledica problemov s ščitnico. Na splošno je zelo malo znanega o teh težavah, zato je bolje to zadnjo točko jemati z rezervo in je o tem bolje povprašati svojega osebnega zdravnika.
2. del: Težave, ki se lahko pojavljajo pri uporabi e-cigarete


1. Suho grlo, vneto grlo

Prenehanje kajenja tobaka pri nekaterih ljudeh povzroča vneto grlo. Ni čisto raziskano, zakaj se to pojavi, se pa špekulira, da je med sestavinami tobačnega cigareta tudi neke vrste anastetik. Ta bi lahko preprečeval vnetje grla med samim kajenjem. Špekulacija ni čisto iz trte zvita, če vemo v kakšni dobi kapitalizma živimo.

Dostikrat v začetkih se pri uporabi e-cigarete pojavi suho grlo, pri nekaterih tudi vneto. Največkrat zaradi e-tekočin na PG bazi, ki je znan po svoji hidroskopičnosti (vezavi vlage).

PG torej nase veže vlago. Pri uporabi e-cigarete se PG nanaša v ustno votlino in grlo, ter jo izsušuje. Dostikrat se uporabniki e-cigaret zjutraj zbudijo z suhimi usti. Pomaga pranje zob in grgranje ustne vodice, da se PG v ustih malo splahne in izgubi na moči, ter kozarec vode pred spanjem.
Pri dnevnem vapanju, pa je sploh pri začetnikih priporočljivo uživati zraven tekočino, ali lizati trde bombone, da ostanejo usta navlažena skozi dan.

Uporabnikom e-cigarete, ki pa jih ta efekt PG (propilen glikol) osnove preveč moti, pa se svetuje prehod na VG (rastlinski glicerin) tekočino, ki ponavadi pomaga pri suhosti sluznice v ustni votlini.

Tudi iz tega razloga se PG kot pomožna snov v inhalatorjih za astmo počasi umika bazi G (glicerin). Ta premik je omogočila proizvodnja čistega sintetičnega glicerina.


2. “Bombažna usta”

Znani so tudi primeri ekstremne suhosti ust ali kserostomije. Očitna rešitev je pitje večjih količin tekočine, da si obrazna tkiva opomorejo. Odličen sok, ki je pri temu učinkovit je sok iz črnega ribeza. (vsi kisli sokovi nimajo takšnega učinka).
Kok kaže osnova PG bolj pripomore h suhosti ust, kot VG in PEG (polietilen glikol). Torej pomaga prehod na popolno VG osnovo oz. vsaj mešanico z višjim odstotkom VG-ja.


3. Blago tvorjenje sluzi

Čeprav je tvorjenje sluzi znak prenehanja kajenja tobaka, se zgodi, da uporabniki e-cigaret več mesecev po prenehanju kajenja tobaka še vedno izkašljujejo mehko sluz. To je čiščenju telesa, ki se brani pred inhaliranjem neželenih snovi. (da se razumemo, samo čist zrak je telesu 100% zdrav) Ker je sluz lahka in se izloči relativno lahko, je ta pojav s stališča čiščenja najbrž celo zaželjeno.
Je pa ta efekt bolj prisoten pri uporabnikih, ki vapajo e-tekočine z VG osnovo.


4. Glavobol, povečan srčni utrip, nespečnost...

... zvonenje v ušesih, vrtoglavica, popačen govor, kolcanje, mravljinčasti prsti, nervoza, škrtanje z zobmi – vse to so simptomi predoziranja z nikotinom.

Včasih precenimo situacijo oz. se zakalkuliramo pri primerjavi nikotina v e-tekočini in nikotina pri kajenju tobaka še posebej na začetku. Prvi znak predoziranja je ravno povečan srčni utrip in pa glavobol. Če se vam pri vapanju zdi, da se ne počutite dobro oz. normalno, takoj prenehajte z vapanjem, da se stanje ne poslabša. Še posebej, če uporabljate e-tekočino jakostjo več kot 12 mg/ml. Se pa toleranca na nikotin spreminja od človeka do človeka, zato je pomembno, da dobro opazujemo lastno stanje.
V primeru, da je e-tekočina nikotinsko premočna, jo je smiselno razredčiti z 0 mg/ml e-tekočino na VG osnovi, do vrednosti, ki še zadovolji potrebo po nikotinu.

Pojavljajo se tudi poročila ljudi, ki zgoraj naštete simptome doživljajo tudi ob nizki vrednosti nikotina v e-tekočini (npr. 6 mg/ml). Pravijo, da se lahko pojavi netoleranca na PG osnovo, vendar to ni povečini ni splošno mišljenje.
Lahko se pojavi tudi alergija na različne arome in barve in pri prehodu oz. redčenjem z VG osnovo simptomi izginejo.
Simptomi se lahko pojavijo tudi pri e-tekočinah sumljivega izvora, kjer je označba vrednosti nikotina napačno označena.

Na splošno najboljša varjanta, da se izognemo predoziranju z nikotinom je, da začnemo z nizko vrednostjo (6-9 mg/ml) in jo po potrebi zvišamo na raven, ki nam zadostuje za normalno funkcioniranje.

V nasprotju z razmišljanjem večino kadilcev v prehodu na e-cigaret.. »Bom najprej začel z visoko vrednostjo, da ne bom utrpel pomanjkanja nikotina in da ne bi prišel v skušnjavo po tobaku«

Je pa potrebno ponovno poudariti, da se toleranca po nikotinu med ljudmi razlikuje tudi za faktor 10. Nekomu bo že 12 mg/ml povzročalo težave, nekdo pa bo z lahkoto prenesel 60 mg/ml. Tukaj gre za testiranje in čeprav se toleranca na nikotinsko jakost ščasoma tudi veča, je nesmiselno navaditi se na visoke vrednosti.

Poročila kažejo, da je 65% vaperjev ščasoma znižalo nivo jakosti nikotina v e-tekočini.


5.Alergija na sestavine e-tekočin

Majhen odstotek ljudi je ugotovilo, da imajo alergijo na sestavine v e-tekočini..
a) Najpogosteje se pri netoleranci na sestavino omenja osnova PG, najbolj pogosta sestavina e-tekočin. Bilo je zaznanih veliko primerov, od vnetja grla, suhe kože do srbenja. Ker v tej smeri še ni bilo narejenih nobenih konkretnih raziskav, so vse to le opažanja. Če sumite, da se intenzivno pojavljajo kakšni od naštetih sindromov, je najprej najbolj smiselno razredčiti vsebnost PG osnove z osnovo VG, ali pa v celoti preiti na e-tekočine VG.
b) Še manjši odstotek ljudi je prijavilo alergijo na VG. Skoraj vedno pa se alergija na VG pojavlja v navezi s poceni nepreverjenimi tekočinami, ki se jih dobi na prehrambenih policah trgovin. Če se uporablja kvalitetne e-tekočine, so alergije na VG načeloma zelo redke. Kvalitetne in preverjene e-tekočine najdete tudi na tem forumu.
c) Nekateri pa ne tolerirajo ostalih sestavin v e-tekočini, kot so arome in barve. Odgovor na to je enostavno menjava e-tekočine ali poizvajalca e-tekočin.
d) Če pri menjavi e-tekočine opažate kakršnekoli močnejše reakcije, prekinite z uporabo – menjajte proizvajalca. Nekatere arome bodo definitivno alergene določenemu odstotku ljudi, že zaradi narave izvora – ena takšnih je recimo cimetova aroma. Nekdo je vedno lahko alergičen na cimet in to je pač normalno, podobno je tudi pri alergijah na hrano.


6.Mentolov efekt

Opaženo je bilo, da uporaba e-tekočin z veliko vsebnostjo mentola lahko oslabi zaznavanje okusa. Posledično zbledijo tudi okusi ostalih e-tekočin. Potrebno je redčenje e-tekočine, tako da mentol ni več toliko izrazit. Podobni simptomi se lahko pojavijo tudi pri cimetovih okusih e-tekočin.


OPOZORILO: E-cigareti in pljučni emfizem

Ljudje, ki imajo diagnosticiran pljučni emfizem imajo zaradi uporabe e-cigarete povečano možnost, da zbolijo za pljučnico. Tem ljudem svetujejo, da ne uporabljajo e-cigaret. Svetujejo jim brezdimne/brezparne nadomestke, saj vdihavanje česarkoli drugega kot zrak pri njih pač povečuje možnost pljučnice. Eden takih nadomestkov je recimo švedski snus.
3. del: Prednosti vapanja napram kajenju tobaka

Ker nočemo govoriti le o negativnih efektih prenehanja kajenja tobaka ali uporabe e-cigarete, bom navedel nekaj pozitivnih besed izkušenih uporabnikov največjega foruma na to temo: .e-cigarette-forum.com

- Večina ljudi se na omenjene simptome privadi v prvem tednu vapanja. Suho in vneto grlo se večinoma odpravi relativno lahko, simptomi, kot so glavoboli itd. pa hitro minejo
- Čiščenje sinusov.. ko se začne dogajati – čudovita stvar. Počasi se vrača, s tobakom izgubljeni čut – voh. Začenjate opažati, kako dejansko smrdi dim cigaret, če ste v bližini kadilcev. Prav tako se vrnejo subtilne vonjave, ki ste jih kot kadilec pozabili.. Slaba stran tega pa je, da začenjate vonjati tudi malo manj prijetne vonjave :)
- Kadilski jutranji kašelj se počasi umika. Dosti ljudi opaža, da nadležna seansa jutranjega kašlja počasi izginja. Je pa trajanje čiščenja odvisna od predhodne dobe kajenja tobaka.
- Globje, čistejše dihanje. Ko se telo očisti strupov, začnete dihati bolje. Zanimiva so bila opažanja nekaterih, da občasno čutijo rahlo vrtoglavico zaradi absorbiranja večje količine kisika, kot prej v obdobju kajenja in ne-vnašanja ogljikovega monoksida v telo. Veliko kadilcev dejansko diha zelo na plitko, sploh če je bila doba kajenja dolga in je sprememba lahko zelo dramatična.
- Smrad po cigaretnem dimu izgine. Nič več vonja po cigaretnem dimu v laseh, oblekah, doma, v avtu.. Slaba stran tega je, da vas čaka masivno generalno čiščenje, še posebej, če ste kadili doma, ker vas bo vonj po postanem cigaretnem dimu enostavno motil.


4. del: Potreba po cigaretu v fazi prenehanja kajenja tobaka

Za večino ljudi se potreba po cigaretu oz. tobaku postopoma zmanjšuje. V tej smeri ni narejene posebne raziskave, vsi zaključki izvirajo iz postov številnih uporabnikov foruma:
- Procent ljudi, ki so uspešno prenehali s kajenjem tobaka in prešli na vapanja v roku enega tedna je sicer majhen, pa vendar je. Kakršnakoli potreba po analognem cigaretu je minimalna in izgine hitro.
- Večina kadilcev preide na vapanje postopoma, ko se potreba po tobaku počasi zmanjšuje. Večina jih preide na vapanje v popolnosti v roku štirih mesecev, ostali pa se vrnejo nazaj na kajenje tobaka.
- Delež kadilcev ne more zamenjati tobaka za e-cigareto, sočasna uporaba jim ne ustreza, zato se vrnejo nazaj na tobak.
- Delež kadilcev uporabljajo e-cigaret sočasno s kajenjem tobaka, lahko tudi daljše obdobje.


:!: Na koncu še opozorilo: Zgoraj opisani simptomi po večini niso medicinska dejstva, ampak opažanja uporabnikov e-cigaret skozi določeno obdobje. So le vodilo za lažje razumevanje sprememb v telesu. Svetujem, da se v primeru hujših primerov teh simptomov, ali pa če enostavno niste prepričani, definitivno pogovorite o tem z svojim osebnim zdravnikom. :!:

Upam, da bodo na tem mestu dodali kakšno izkušnjo tudi člani našega foruma, ki so že dalj časa v tehg vodah.
Slika
Uporabniški avatar
KingKožuh
Administratorji strani
 
Prispevkov: 1127
Pridružen: 04. Feb 2014 20:16
Kraj: Kočevje

Re: Spisek simptomov pri prehodu iz kajenja tobaka na e-ciga

OdgovorNapisal/-a Dr.vape » 10. Feb 2014 14:31

Bravo za tale podroben članek ;) Kakorkoli že, so e-cigarete namenjenje predvsem kadilcem, ki so zasvojeni z kajenjem klasičnih cigaret za katere zmotno mislijo, da vsebujejo zgolj tobak. Že kar dolgo časa je znano, da klasična cigareta vsebuje med 2000 in kar 4000 različnih kemikalij, ki so seveda zdravju izredno škodljive.

Nihče se ne vpraša na koliko od teh kemikalij je alergičen oziroma koliko izmed teh mu škodi. Klasična cigareta po podatkih iz medijev v Sloveniji ubije približno 10 ljudi na dan. Osebam, katerim škodi nikotin, imajo srčna obolenja itd. enostavno svetujem, da povsem prenehajo kadit ali pa si umislijo e-tekočine, katere ne vsebujejo nikotina. Teh je na voljo precej, praktično vsaka e-tekočina je na voljo tudi v brez nikotinski obliki.

V vsakem primeru, tistemu, ki do sedaj ni pretirano škodila klasična cigareta s 2000 - 4000 kemikalijami, tudi elektronska z max 5 različnimi snovmi, katere konec koncev uživamo dnevno z hrano ne bo.
Vape 4 life www.belidim.si
Uporabniški avatar
Dr.vape
Administratorji strani
 
Prispevkov: 94
Pridružen: 23. Jan 2014 09:05
Kraj: Celje

Re: Spisek simptomov pri prehodu iz kajenja tobaka na e-ciga

OdgovorNapisal/-a KingKožuh » 10. Feb 2014 19:00

Tako. In povečini je zmotno mišljenje, da je človek odvisen samo od nikotina, če pa vemo da je v cigaretnemu dimu do 4000 različnih kemikalij, in nekatere od njih so prav tako zasvojljive. Da karciogenih kemikalij na tem mestu sploh ne omenjam.
Na drugi strani pa pri uparjanju e-tekočine ne nastajaja niti ena karciogena snov, kar je za nekatere ze dovolj zgovorno dejstvo.
Meni osebno pa je najbolj moteča špekulacija, ki sem jo zasledil pri tem Članku, da predelovalci tobaka dodajajo svoje še dodatne kemikalije. Ena od njih naj bi pomagala omrtvičiti pljučne kanale (zato kadilci, ki jih muči kronično cigaretno krehanje, po prvem jutranjem čiku nehajo kašljati in čez dan med kajenjem cigaret kašljajo dosti manj ali pa sploh nič), kar naj bi nam olajšalo kajenje. Z drugimi besedami, kadili naj bi čim dlje, saj se ve koliko nanesejo trošarine od cigaret in podobnih 'nujnikov' v državnega prašiča.
Toliko o opozorilih škodljivosti kajenja raznih zdravstvenih organizacij in skrbi za naše zdravje.

Druga zgodba so skandinavci, ki poštudirali, da je dolgoročno bolje imeti manj rakavih bolnikov na skrbi zavarovalnic in so legalizirali brezdimno uživanje nikotina (snus), ki marsikje ni dovoljen.
Ja vem, nismo mi skandinavci, mi smo balkanci bo kdo reku, ampak čas je za spremembe. Če si ne bomo sami pomagali, nam ne bo nihče!

VapeOn!
Slika
Uporabniški avatar
KingKožuh
Administratorji strani
 
Prispevkov: 1127
Pridružen: 04. Feb 2014 20:16
Kraj: Kočevje

Re: Spisek simptomov pri prehodu iz kajenja tobaka na e-ciga

OdgovorNapisal/-a seckorama » 10. Feb 2014 19:57

Svaka čast za članek! Zelo podrobno 8-) in tem forumu bo dalo verodostojnost (in malce strokovnosti :lol: ). Če se spomnem sebe ko sem začel pred pol leta sem najprej vzel eno ampulo brez nikotina in mi je bla zanič, no pol sem še nekje bral da je to fail za strastne kadilce in sem vzel ampulo (v bistvu filter oz. vaporizer z dodano tekočino...nekak se še nisem odločil da bi sam filal) z 1,2 mg/ml pa mi je bla tudi švoh...edina ki mi je ustrezala je bila 1,8 mg/ml in te uporabljam še zdaj. Je pa res, da me je bolela glava nekaj časa (dejansko sem dobil zadetek čistega nikotina v glavo :mrgreen: ) pol sem se pa navadil....
Motili so me tudi nekateri okusi, v grlu me je ščemelo....
Sem pa takoj, v par tednih nehal z jutranjim izkašljevanjem....

Še enkrat, hvala za članek.
Pa še en video
Uporabniški avatar
seckorama
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 05. Feb 2014 20:20

Re: Spisek simptomov pri prehodu iz kajenja tobaka na e-ciga

OdgovorNapisal/-a chaka_vape » 10. Feb 2014 20:35

Zelo koristno in poucno KingKozuh! :D
chaka_vape
 

Re: Spisek simptomov pri prehodu iz kajenja tobaka na e-ciga

OdgovorNapisal/-a KingKožuh » 10. Feb 2014 21:15

BTW tudi mene je pred nabavo prvega e-ciga ta video pripravil do razmišljanja.. Najprej sem hotel samo zmanjšati kajenje s pomočjo e-cigarete, ko pa sem naletel na par takih posnetkov, sem bil odločen - bo treba nehat :)

Evo jaz sem šele na začetku, pa da opišem moje simptome.. Zadnji analogni cigaret sem pokadil malo več kot mesec in pol nazaj. Prve tri dni BP. Potem pa so se pojavila tesna pljuča. Pri vapanju sem imel občutek, kot da bi mi kdo sedel na prsnem košu, z rahlimi špiki po pljučih.
Najprej sem Dekangovo tekočino PG razredčil na 80VG/20PG. Bilo je malo boljše, vendar še vedno neudobno. Potem sem dodal 1ml destilirane vode v 10ml e-tekočine, bolje. Tesnoba pa je dokončno izginila, ko sem opustil Dekang in sam namešal svojo mešanico z FlavorArtovo aromo Virginija. Trenutno še vedno uporabljam mešanico 20PG/80VG, čeprav se mi zdi, da ni več potrebno, ker sedaj vem, da je tesnoba največkrat posledica odvajanja kajenja analognih cigaret.
Kašljal kljub 15-tim letom kajenja nisem občutil.

Trenutno so edini simptom vapanja samo še suha usta. Najbolj zjutraj, ko se zbudim. Vendar to blažim s sokom črnega ribeza, ki res pomaga. Tudi to bo verjetno minilo.

Cigaret ni več, okus in vonj se vračata, pljuča se regenerirajo - zmaga!

VapeOn!
Slika
Uporabniški avatar
KingKožuh
Administratorji strani
 
Prispevkov: 1127
Pridružen: 04. Feb 2014 20:16
Kraj: Kočevje

Re: Spisek simptomov pri prehodu iz kajenja tobaka na e-ciga

OdgovorNapisal/-a Dr.vape » 11. Feb 2014 10:02

Navodila za objavo videa iz youtuba: Naprimer za video: https://www.youtube.com/watch?v=MsdLNxSc_lE uporabimo samo zadnji del linka toraj MsdLNxSc_lE, kliknemo youtube gumbek, ki se nahaja na zadnjem mestu za background= . Izpiše se nam [youtube][/youtube] na sredino nalepimo zadnji del kode iz youtuba toraj v našem primeru MsdLNxSc_lE in etogana :D
Vape 4 life www.belidim.si
Uporabniški avatar
Dr.vape
Administratorji strani
 
Prispevkov: 94
Pridružen: 23. Jan 2014 09:05
Kraj: Celje

Re: Spisek simptomov pri prehodu iz kajenja tobaka na e-ciga

OdgovorNapisal/-a seckorama » 12. Feb 2014 15:49

No da probam video, sem najdu neko študijo, kr zanimivo ma malce dolgo

:lol: dela!
Uporabniški avatar
seckorama
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 05. Feb 2014 20:20

Re: Spisek simptomov pri prehodu iz kajenja tobaka na e-ciga

OdgovorNapisal/-a KingKožuh » 12. Feb 2014 18:37

Jp, gledal kak mesec nazaj. To raziskavo vodi dr. Konstantinos, kot tudi tisto, ki je pod temo Novice.
Slika
Uporabniški avatar
KingKožuh
Administratorji strani
 
Prispevkov: 1127
Pridružen: 04. Feb 2014 20:16
Kraj: Kočevje

Re: Spisek simptomov pri prehodu iz kajenja tobaka na e-ciga

OdgovorNapisal/-a seckorama » 13. Feb 2014 20:04

bi se reklo da je man angažiran :)
Uporabniški avatar
seckorama
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 05. Feb 2014 20:20

Naslednja

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost